Přejít na předmět:
M
F
CH
Bi
IVT
Z
D
ČJ
AJ
NJ
FJ
RJ
ZSV
ZEA
HV
VV
TV
zavřít

Gymnázium Františka Živného v Bohumíně | články | Rozvíjej se, žij, studuj u nás | francouzský jazyk

francouzský jazyk

  • úvodní strana
  • aktuálně
  • články
  • soutěže
  • studijní materiály
  • maturita
  • fotogalerie
  • fórum
  • odkazy

  • Aktuálně

    Échappées belles

    Pratiquez votre Français en regardant la série documentaire "Échappées belles". Si v...

    Články

    RECETTE: Tatin de poires - Hruškový koláč

    Recept na francouzský Tatin de poires - Hruškový koláč najdete na: http://kitchenett...

    Cuisine française - Recettes ( Francouzská kuchyně - Recepty)...

    Recepty si můžete  poslechnout ve francouzštině i v češtině na: http://www.rozhlas.cz...

    Cuisine française - Recettes ( Francouzská kuchyně - Recepty)

    Recepty si můžete  poslechnout ve francouzštině i v češtině na: http://www.rozhlas.cz/vltava/bonappetit/

     


    Mousse au chocolat - Čokoládová pěna

    BA - recept 12. 1. 2005

    BA - recept 12. 1. 2005

    Pour 6 personnes: 

    300 y de chocolat 
    6 ceufs 
    200 y de sucre en poudre 
    1 orange 
    sel

    Séparer les blancs des jaunes d'ceufs. Ajouter le sucre aux jaunes et battre le mélange jusqu'á ce qu'il blanchisse. Mettre dans une casserole le chocolat en plaques et le couvrir d'eau. Faire chauffer doucement jusqu'á ce que le chocolat soit mou. Retirer l'eau délicatement sans toucher au chocolat. Incorporer vivement ce chocolat mou aux oeufs. Battre les blancs en neige avec une pincée de sel. Incorporer délicatement ces blancs battus dans le chocolat et mettre dans ce mélange une cuillerée de zestes d'orange rapes. Mettre á refroidir. Servir trés frais.


    Ingredience pro 6 osob: 

    30 dkg čokolády 
    6 vajec 
    20 dkg moučkového cukru 
    1 pomeranč 
    sůl

    Oddělte žloutky od bílků. K žloutkům přidejte cukr a míchejte, dokud pěna nezbělá. Do hrnce dejte kousky čokolády a zalijte je vodou. Pomalu zahřívejte tak dlouho, dokud čokoláda nezměkne. Opatrně slijte vodu, aby vám zůstala samotná čokoláda, kterou rychle přidejte do žloutkové pěny. Z bílků a špetky soli ušlehejte sníh. Ten pomalu vmíchejte do čokolády a do vzniklé směsi přidejte nasekanou pomerančovou kůru a plátky pomeranče. Dejte vychladnout. Podávejte velmi studené.

     

     

    Crêpes "Suzette" - Pomerančové palačinky

    BA - recept 2. 12. 2005
    BA - recept 2. 12. 2005

    Pour préparer 4 crepes : 

    50 g de farine 
    1 oeuf 
    1, 5 dl de lait 
    sel

    Versez la farine en fontaine dans une jatte; cassez-y l'oeuf, salez, mélangez en ramenant peu a peu la farine vers le centre. Ajoutez progressivement le lait et mélangez vigoureusement pour obtenir une pâte lisse. Laissez-la reposer 1 h. Lorsque la pâte a suffisamment reposé, faites fondre un peu de beurre dans une poele de 18 cm de diametre, a feu moyen. Versez une petite louche de pâte d'un seul coup dans la poele. Basculez celle-ci pour bien répartir la pâte et faites cuire 2 mn en agitant sans cesse la poele pour que la crepe n'attache pas. Lorsque le premier côté est cuit, retournez la crepe et faites cuire le second côté. Tenez les crepes au chaud sur une assiette posée sur une casserole d'eau chaude. 

    Na přípravu 4 palačinek potřebujeme 
    5 dkg mouky 
    1 vejce 
    1,5 dl mléka 
    sůl


    Pokud jste nestačili sledovat, pak tedy česky: Do misky dejte mouku, udělejte důlek, rozbijte vejce, osolte a zpracujte tak, že mouku z okrajů postupně přihrnujte doprostřed. Postupně přidávejte mléko a míchejte, abyste dostali hladké těsto. To pak nechte 1 hod odpočinout. - Když je těsto odpočaté, rozpusťte na pánvičce o průměru 18 cm na středním ohni máslo. Nalijte malou naběračku těsta na pánvičku a naklánějte ji tak, aby se těsto dobře rozlilo a opékejte asi 2 minuty. Pánvičkou stále pohybujte, aby se těsto nepřichytilo. Když je jedna strana hotová, palačinku obraťte a opečte po druhé straně. Uchovejte palačinky v teple, například tak, že na hrnec horké vody dáte talíř, na který palačinky odkládáte. 

    Sirop orange 

    1 orange non traitée 
    1 cuil. a soupe de jus de citrón 
    2 ou 3 cuil. a soupe de Cointreau ou de cognac 
    25 g de sucre en poudre 
    50 g de beurre


    Lavez l'orange, essuyez-la, râpez-en le zeste, puis pressez-la. Faites fondre le sucre dans la poele. Ajoutez le reste du beurre, le zeste et le jus des agrumes ; mélangez et faítes cuire 2 mn a feu doux, jusqu'a ce que vous obteniez un sirop épais. - Pliez les crepes en quatre et mettez-les dans la poele. Nappez-les de sirop en le recueillant avec une cuillere de bois et faites réchauffer quelques minutes a feu doux. - Au moment de servir, faites chauffer l'alcool, versez-le sur les crepes et flambez. 

    1 pomeranč 
    1 polév. lžíci citrónové šťávy 
    2-3 polév. lžíce Cointreau nebo koňaku 
    2,5 dkg moučkového cukru 
    5 dkg másla


    Omyjte pomeranč, osušte, ostrouhejte kůru a pomeranč vymačkejte. Rozpusťte na pánvi cukr, přidejte zbytek másla, kůru a šťávu z pomeranče a citronovou šťavu. - Zamíchejte a vařte 2 min. na mírném ohni, až získáte hustý sirup. - Složte palačinky na čtvrtky a dejte do pánvičky. Napusťte je sirupem, dřevěnou lžící je obraťte a několik minut na mírném ohni prohřívejte. Před podáváním ohřejte alkohol, nalijte na palačinky a oflambujte je.

     


    Salade niçoise - Niceský salát

    BA - recept 1.2.2005

    BA - recept 1.2.2005

    Pour 4 personnes : 

    6 tomates 
    6 oeufs 
    8 filets d'anchois 
    2 poivrons 
    2 tranches de jambon 
    100 g d'olives 
    sel, poivre 
    huile, vinatgre

    Faire durcir les oeufs. Les laisser refroidir. Les éplucher et les couper en quartiers. Dans un plat disposer les tomates coupées en quartiers, les morceaux d'oeufs, les poivrons coupés finement, le jambon coupé en dés, les olives noires et vertes. Faire une vinaigrette bien salée et poivrée. Napper la salade de sauce au moment de servir. En saison, ajouter á ces ingrédients des haricots verts frais cuits et refroidis.


    Ingredience pro 4 osoby: 

    8 rajčat 
    6 vajec 
    8 filetů z ančoviček 
    2 papriky 
    2 plátky šunky 
    10 dkg oliv (černé i zelené) 
    sůl, pepř, olej, ocet

    Vejce uvařte natvrdo a nechte je vychladnout. Oloupejte je a nakrájejte na čtvrtiny. Na talíř rozložte čtvrtky rajčat, čtvrtky vajec, jemně nakrájené papriky, šunku nakrájenou na kostičky, zelené a černé olivy. Připravte si dobře osolenou a opepřenou zálivku. Salát těsně před podáváním zalijte. K těmto ingrediencím můžete v sezóně přidat čerstvé zelené fazolky, které jste uvařili a nechali vychladnout.



    Quiche lorraine - Lotrinský slaný koláč

     

    BA - recept 16.2.2005
    BA - recept 16.2.2005

    Pour 6 personnes: 
    pâte brisée 
    100 g de lard fumé 
    100 g de jambon 
    25 g de beurre 
    4 oeufs 
    1/2 verre de lait 
    1/2 verre de créme 
    2 cuillers á soupe de farine 
    sel, poivre 
    muscade

    Incorporer un oeuf dans la pâte. En garnir un moule á tarte un peu profond. Dans une poele, faire revenir au beurre le lard fumé et le jambon coupé en petits morceaux. Dans une jatte, battre les oeufs avec le lait, la créme et la farine. Saler, poivrer et râper un peu de noix de muscade. Égoutter lard et jambon et tes mettre sur la pâte á tarte. Verser les oeufs dessus et faire cuire á four chaud une demi-heure. On peut aussi, pour varier cette recette, ajouter avec le lard et le jambon des morceaux de gruyére ou de beaufort. C'est affaire de gout. La quiche se mange chaude, tiéde ou froide avec de la salade verte.

     

    Ingredience pro 6 osob: 

    křehké těsto 
    10 dkg anglické slaniny 
    10 dkg šunky 
    2,5 dkg másla 
    4 vejce 
    1/2 skleničky mléka 
    1/2 skleničky šlehačky/smetany 
    2 polévkové lžíce mouky 
    sůl, pepř 
    muškátový oříšek

    Do křehkého těsta zapracujte 1 vejce, pak jím vyplňte hlubší dortovou formu. Na pánvi osmažte na másle slaninu a šunku nakrájenou na kostičky. V míse ušlehejte vejce s mlékem, šlehačkou a moukou. Osolte, opepřete a přidejte špetku nastrouhaného muškátového oříšku. Nechte okapat slaninu a šunku, nasypte ji na těsto, zalijte vejci a v horké troubě pečte asi půl hodiny. Tento recept můžete obměnit tak, že společně se slaninou a šunkou nasypete na těsto i kousky sýru gruyére nebo beaufort. To je otázka chuti. Koláč se jí teplý, vlažný nebo studený, doplněný hlávkovým salátem.

     

     

     

    Coq au vin - Kohout na víně 

     

    BA - recept 28.1.2005
    BA - recept 28.1.2005

    Pour 8 personnes: 

    1 jeune coq 
    1 bouteille de vin rouge de Bourgogne 
    4 oignons 
    100 g de champignons de Paris
    1 gousse d'ail 
    thym, laurier 
    125 g de lard fumé 
    1 cuiller á soupe de farine 
    3 cuillers á soupe d'huile 
    25 g de beurre
    cognac 
    sel, poivre
    Ingredience pro 8 osob:

    Faire chauffer huile et beurre dans une cocotte. Éplucher les oignons et couper le lard en petits dés. Faire revenir dans la cocotte les oignons émincés et le lard. Couper le coq en morceaux et le mettre á dorer dans la cocotte. Saler et poivrer. Lorsque le coq est bien doré, le flamber au cognac et saupoudrer de farine. Tourner avec une cuiller en bois. Mouiller avec le vin. Ajouter ail et champignons, ainsi que le bouquet garni. Couvrir et cuire vingt minutes. Rectifier l'assaisonnement de la sauce et servir avec des pommes de terre cuites á la vapeur.

     

    Ingredience pro 8 osob:


    1 mladý kohout 
    1 láhev červeného burgundského vína 
    4 cibule 
    10 dkg žampionů 
    1 stroužek česneku 
    tymián, bobkový list 
    12,5 dkg uzené slaniny (anglické) 
    1 polévková lžíce mouky 
    3 polévkové lžíce oleje 
    2,5 dkg másla 
    koňak 
    sůl a pepř

    V hrnci rozehřejte olej a máslo. Oloupejte cibule a slaninu nakrájejte na kostičky V hrnci orestujte nakrájenou cibuli a slaninu. Kohouta naporcujte a v hrnci ho opečte dozlatova. Osolte a opepřete.Když je kohout opečený, oflambujte ho koňakem a zaprašte moukou. Obracejte ho dřevěnou lžící. Zalijte vínem, přidejte česnek, houby a koření. Přiklopte a 20 minut poduste. Omáčku podle chuti dokořeňte a podávejte s bramborami vařenými v páře.

     

     

     

     

     

     

     


    [zpět]

    školní rok: všechny   datum: 18.09.09   zhlédnuto: 3003x   autor: Hájková A.