Milí přátelé stromů,hledáme nový Strom roku! A je jedno, jak je vysoký nebo s...
Výsledky hlasování v anketě Evropský strom roku 2020 jsou na světě!Vítězi se stáva...
Vyberte v pořadí již 10. evropský strom roku Už 10 let po celé Evropě hledáme str...
Podvádějící mnich a „stará, zaprášená škatule", taková označení ve své době si vys...
Auto: článek je na webu National geogaphic Hlubokomořské ryby loví v hloubce 400 ...
V barevných nádobách na separovaný odpad často končí i odpad, který do nich nepatř...
Dne 7. 2. 2020 proběhl na naší škole již tradiční Den zdraví. V tomto roce jsme po...
V úterý 28. ledna navštívili studenti 4. ročníků biologického semináře Přírodověde...
Tento projekt je spolufinancován KÚ Ostrava v rámci dotačního programu Podpora en...
Švédští vědci uvádějí ještě jeden argument, který by měl poněkud změnit momentální představu o škodlivosti másla. Souvisí s chováním našeho zažívacího traktu. Střevní buňky raději uskladňují máselný tuk než dlouhé řetězce rostlinných tuků. Máslo sice zvyšuje množství volných mastných kyselin v krvi, ale ty jsou v těle snadno a rychle "spalovány“. Ale ať už tělo dosahuje nízké hodnoty tuku v krvi čím chce, rozhodující je zjištění, že máslo zvyšuje obsah tuku v krvi méně než jiné tuky. Při pokusu s pokusnými osobami se také projevil vliv pohlaví. I když se máslo jeví být k cévám šetrnější u mužů i žen, výraznější rozdíl se ukázal u silnějšího pohlaví. Není to nic mimořádného, protože obsah tuků v krvi souvisí s hormony a ty rozhodují o rozdílném ukládání zásob tělního tuku. Jde prostě jen o odchylky dané rozdílným metabolismem muže a ženy. Známou věcí je i nutnost provádět taková porovnávající šetření u žen v odpovídajícím stádiu jejich cyklů. Zdá se, že všechna rizika, která by mohla výsledky pokusu zpochybnit byla vzata v potaz. Ze severské země k nám tak přichází poněkud jiný obraz dějů v naší krvi, než jaký by si přáli manažeři továren, jejichž náplní je do levných rostlinných olejů nacpat pod tlakem molekuly vodíku a prodávat to jako „zdravější máslo“. Hydrogenace, jak se proces nazývá, je relativně jednoduchá a její úlohou je zajistit, aby výsledný produkt netekl. Ale abychom výrobcům náhražek másla nekřivdili, rozdíl od margarínů z dob válečných tu přece jen je. Dnešní výrobky jsou přibarveny oku lahodící žluťí, mnohé jsou příjemně parfemovány a do některých se dodávají i vitamíny.
Pokusy na Universitě v Lund nebyly provedeny na velkém souboru. V pokusu bylo jen 19 žen a 28 mužů. Každý z dobrovolníků měl v povinnostech postupně zdlábnout tři jídla. Den před každým sledovaným jídlem se prověřovaná osoba musela postit. To aby hladiny tuku v krvi nebyly ovlivněny něčím jiným, než zkoumanou dietou. Jednotlivá jídla obsahovala tuky z různých zdrojů. Jedno bylo maštěno lněným olejem, druhé olejem řepkovým a třetí mléčným tukem. Následující den pak všem dobrovolníkům čtyřikrát v průběhu sedmi hodin odebrali vzorky krve a sledovali jejich složení. Výsledky potvrdily známou věc - že máslo také zvyšuje obsah krevního cholesterolu. Jeho efekt se ale prosazuje pozvolna. Rostlinné oleje tak činí mnohem razantněji. Podle autorů publikace tyto krátkodobé efekty konzumace tuků a jejich vlivy na náš zdravotní stav nejsou zatím dostatečně studovány a ani známy. Vše nasvědčuje tomu, že různé tuky budou mít různé přednosti. Rozdělovat je jen na "ty zdravé“ a „nezdravé“ je hloupé. Jestli chovatelé skotu nové poznatky ze Švédska využijí a dotáhnou věc do konce k mnohem přesvědčivější argumentaci a zda fakta také využijí k propagaci svého produktu na trhu obdobně, jako to umí výrobci margarínu, je už poněkud jiná otázka.
Pramen: Lund University
http://www.osel.cz/index.php?clanek=4870